Betty uit Velp is gewend om alles zelf te doen. Door haar gezondheidssituatie is ze gedwongen om hulp te vragen, maar ze vindt het lastig. Toen hoorde ze over wehelpen.nl.
Hulp zonder tegenprestatie
Betty lijdt aan de ziekte van Lyme. De zenuwpijnen zijn soms zo ondraaglijk dat bewegen moeilijk is. Dagelijks een half uur wandelen is belangrijk voor haar. Alleen lopen durft ze echter niet vanwege een evenwichtsstoornis. “Als ik iemand een arm kan geven, dan lukt het wel. De huisarts verwees mij naar het Regionaal Instituut Begeleid Wonen, onderdeel van GGZ. Daar ben ik door Francien geattendeerd op www.wehelpen.nl. Het is een soort marktplaats, waar je hulp kunt vragen en aanbieden zonder tegenprestatie. Ik zag dat allerlei mensen in de buurt hulp aanboden. Samen hebben we een hulpvraag geplaatst waarin ik concreet aangaf wat ik wilde en verwachtte."
Concreet vragen wat je wilt, maakt hulp aanbieden eenvoudig
Er was gelijk een klik tussen Joke en Betty. “Het is ontspanning voor mij en voor Betty,” zegt Joke, “Wij kenden elkaar niet, terwijl we op een steenworp afstand wonen. Ik vind hulp aanbieden op deze manier ideaal. Je kunt zien waar iemand behoefte aan heeft. Je kijkt of de vraag past in je agenda en wat je zelf wilt. En je bent niet verplicht om ‘ja’ te zeggen. Je hoeft niet structureel te helpen, eenmalig kan ook. ”
Iedereen kan toch wel een half uurtje missen?
Betty: “Ik daag iedereen uit een hulpvraag te plaatsen. Maar ook hulp te bieden! Het is voor alle leeftijden. Met jouw hobby bijvoorbeeld kun je anderen blij maken. Iedereen kan toch wel een half uurtje missen? Als je maar concreet bent in wat je wilt, dan helpen mensen graag. Ik had die stap veel eerder moeten zetten, het houdt me op de been.”
WeHelpen is er voor iedereen die een ander wil helpen of geholpen wil worden. Met wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of aangeven waar je hulp bij kunt gebruiken. Zo leren ook Ed (67) en Ella (65) elkaar kennen via WeHelpen.nl/gemeentekatwijk.
Ed: “Ik heb jarenlang een huisartsenpraktijk aan de Abdijlaan in Rijnsburg gehad. Momenteel doe ik het iets rustiger aan en lees ik graag literatuur in mijn vrije tijd. Maar de hele dag ‘stil zitten’ is niets voor mij hoor. Ik tennis en golf graag, maar ik werk ook nog met veel plezier één dag in de week in de huisartsenpraktijk en draai soms ook nog wel een weekenddienst.” Ed bruist van energie en hij vindt het belangrijk om bezig te blijven en voor anderen klaar te staan. Op een dag leest hij in ‘De Rijnsburger’, de column van wethouder Gerard Mostert over WeHelpen.nl/gemeentekatwijk. Hij heeft als huisarts zelf ervaren dat je soms met een klein gebaar een ander enorm kan helpen. Hij besluit zich in te schrijven en een hulpaanbod uit te zetten.
Ella: “En zo kwam ik in contact met Ed, valt Ella bij. Ik ben van oorsprong Pools. Mijn man Jaap van der Plas leerde ik kennen in 1993 en in 1998 ben ik verhuisd naar Nederland. Ik ben in Polen afgestudeerd als verpleegkundige en ik heb jarenlang gewerkt als verzorgende bij onder andere Vlietstede en Overduin. Helaas is mijn man ernstig ziek geworden en in 2014 overleden. Ik heb jarenlang als mantelzorger voor hem gezorgd en veel moeilijke momenten meegemaakt. Na zijn overlijden stond ik ineens overal alleen voor. Ook voor taken die mijn man vooral deed, zoals de administratie. Er hebben toen veel lieve buurtbewoners voor mij klaar gestaan. Ik spreek geen vloeiend Nederlands en begrijp de Nederlandse gewoonten ook niet altijd. Ik zag deze vrijwilligers als mijn vrienden. Het contact stopte en ik dacht dat ik iets verkeerd had gedaan. Dat het aan mij lag. Ik begreep het verschil niet tussen vriendschap en vrijwilliger zijn. Ed legt nu veel aan mij uit. Dat vind ik heel fijn! Hij helpt mij ook enorm met mijn administratie.
Ed, hoe verloopt het contact met de mensen die je hebt kunnen helpen via WeHelpen.nl/gemeentekatwijk?
Ed: “Het contact verloopt heel goed. In het afgelopen jaar heb ik ongeveer vijf mensen kunnen helpen met van alles. Vooral met de administratie. Ik ben helaas niet zo’n klusser. Maar soms is de hulpvraag zoiets simpels! Bijvoorbeeld iemand ergens een keer naar toe rijden. Dat is natuurlijk een kleine moeite. Soms wil je de ander graag helpen, maar lukt het simpelweg niet met een dag of tijdstip. Dat kan natuurlijk ook gebeuren.”
Raad je WeHelpen.nl/gemeentekatwijk ook anderen aan?
Ed: “Ja, want je ontmoet anderen en krijgt leuke contacten. Het voelt goed om anderen te helpen. Ik ben nu nog fit en kan voor anderen iets betekenen. Bovendien wil ik graag mijn tijd nuttig inzetten. Ella help ik dan met de administratie, maar er is tegelijkertijd ook een leuk contact tussen ons ontstaan.”
Ella: “Wij hebben inderdaad een klik. Er zijn veel raakvlakken. We komen allebei uit de zorgsector en kunnen goed praten over de goede en slechte momenten die we beide hebben ervaren in ons leven. We praten dus ook samen over dit soort dingen. Dat is heel fijn om te kunnen delen met iemand.
Hoe gaat het precies in zijn werk met Wehelpen.nl/gemeentekatwijk?
Ed: “Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je vult je contactgegevens en je hulpvraag of hulpaanbod in op www.wehelpen.nl/gemeentekatwijk. Vervolgens krijg je eerst een aantal reacties via -email. Daarna maak je een afspraak met elkaar voor een eerste kennismaking. Het is belangrijk tijdens zo’n eerste kennismaking dat je veel vragen aan elkaar stelt, zodat het helder wordt wat je van elkaar kunt verwachten. Als er van beide kanten een klik is en de hulpvraag en hulpaanbod elkaar vinden, dan ga je samen aan de slag.”
Ella: “Ik heb er tot nu toe alleen maar goede ervaringen en leuke contacten aan over gehouden. Je wordt echt geholpen!”
Jolien: "Na mijn verhuizing naar Leeuwarden merkte ik dat ik het vrijwilligerswerk in mijn vorige woonplaats best erg miste. Dus ik heb wat om me heen gekeken naar mogelijkheden. Zo vond ik de website wehelpen.nl. Zo leuk! Ik heb me gelijk ingeschreven. Na een tijdje kreeg ik een hulpvraag onder ogen van Amber. Haar baasje is ernstig ziek en ze zocht hulp voor het uitlaten. Ik ben een enorme dierenliefhebber en heb zelf ook een hond Elfy. We wonen op vijf minuutjes fietsen bij elkaar vandaan. Moest kunnen dus."
Dubbele match
"De welzijnsorganisatie Welzo heeft een speciale kennismakingsbijeenkomst georganiseerd", vervolgt ze. "Daar ben ik samen met mijn hond naartoe gegaan. Want dat was wel een voorwaarde voor mij: niet alleen een match tussen Claire en mij, maar ook tussen Amber en Elfy. Gelukkig was het tussen die twee ook meteen raak: de klik was er gelijk. Er was nog een dame die hulp aanbood. Zij nam in eerste instantie ook het uitlaatrooster voor haar rekening. Maar moest na de eerste week helaas staken door omstandigheden. Toen heb ik dat overgenomen."
Plezierig projectje
Ze lacht: "Ik wil gewoon graag helpen. Dus het werd echt 'mijn projectje'. De vader van Claire en ik hebben nog een paar uitlaters gevonden. Vanaf het begin af aan heb ik een groepswhatsapp aangemaakt: we waren namelijk al met vijf personen. Door de groepsapp konden we makkelijk het rooster maken. Ook als er een keer bij iemand iets tussen kwam kon dit snel gecommuniceerd worden. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, je moet goed beseffen waar je aan begint. Claire kan Amber echt niet zelf uitlaten, dat levert levensgevaarlijke situaties op. En Amber moet natuurlijk wel haar behoefte doen, wat er ook aan de hand is."
Kleine klusjes
Even betrekt haar gezicht. "Inmiddels zijn er drie personen afgevallen. Wel jammer, hoor, dat zo oprecht en goedbedoelde hulp soms in de praktijk toch tegenvalt om daadwerkelijk te bieden. Natuurlijk kost het je tijd! Maar je krijgt er zoveel voor terug. Amber is zo'n leuke hond. Laatst liep mijn moeder voor de gezelligheid een rondje mee. Zij is geen hondenmens. Maar ook zij zei dat ze zo blij werd bij het zien van Amber's enthousiasme. Ik blijf regelmatig ook even een kop koffie drinken.
Toekomst
Ze vertelt op berustende toon: "Binnenkort moet ik waarschijnlijk helaas afscheid nemen. Het gaat niet zo goed met het baasje van Amber. Ze gaat naar een verpleeghuis en Amber mag gelukkig met haar mee. Het is alleen te ver bij mij vandaan. Ik zal hen missen, allebei! Maar er komt vast wel weer iets nieuws op mijn pad."
Sjoerd dus. Een, zoals hij zelf zegt, ‘best vriendelijke man van 43 jaar’ uit Groningen. Die anderen graag helpt, omdat hij vrije tijd over heeft. Kortgeleden heeft hij ‘promotie’ gemaakt: hij is nu WeHelpen Wijkmatcher Hoogkerk!
Vertel eens?
Sjoerd (lachend): “Waar zal ik beginnen? Ik vind het leuk om iets voor een ander te doen. Tuintje snoeien, eenvoudige computervragen oplossen, of gewoon leuk kletsen tijdens een wandeling. Tenminste, als er een klik is natuurlijk. Zo kwam ik op de website wehelpen.nl/groningen terecht. Ik voel me er helemaal thuis!”
Wat leuk! Wie help je dan zoal?
Sjoerd: “Ik doe met veel plezier eens per twee weken boodschappen voor Karen. Zij is ziek en kan dit niet zelf doen. Ook laat ik elke vrijdag haar Golden Retriever Cerise uit die anders door gebrek aan beweging veel te slapjes in de spieren wordt. Momenteel leer ik heel listig om haar met hondenkoekjes naar het parkje te lokken. Daar kan ze even rennen. Karen is een aardige vrouw met wie het goed klikt. En ik wilde toch al wat vaker naar buiten èn houd van wandelen. Twee vliegen in één klap!”
Jouw voorbeeld lijkt me aanstekelijk
Sjoerd: “Nou en of. Ik vertel anderen graag over WeHelpen. Zo heeft mijn moeder in Utrecht op wehelpen.nl/utrecht twee mensen gevonden, die haar heg wel wilden knippen. Zij heeft moeite met zwaar werk boven haar hoofd. Bovendien is zij inmiddels 71 jaar. Mooi geregeld toch!?”
Inderdaad, goed bezig!
Sjoerd: “Oh, maar daar blijft het niet bij, hoor. Een kennis wilde na een verhuizing zijn kennissenkring uitbreiden. Hij heeft via de website een aardig fietsmaatje gevonden, met wie hij inmiddels een mooie tocht heeft gemaakt. Binnenkort gaan ze weer. Ook heeft hij nu afgesproken met een, aan de profielfoto te zien, leuke vrouw om samen hard te lopen. En hij heeft een aantal mensen aangeschreven om samen te koken. Het werkt echt!”
Nog uitdagingen dan?
Sjoerd: “Een van mijn vrienden heeft een hondje dat nogal hard begint te blaffen als ze op straat mensen en hondjes tegenkomen. Dat maakt het voor hem niet gemakkelijk om contact te leggen. We hebben op wehelpen.nl gevraagd of iemand het hondje wil trainen om ‘zijn bek zo nu en dan te houden’. Er waren twee reacties op! Helaas werd hij toen te verlegen om er ook echt gebruik van te maken. Maar toch ..., wie weet krijg ik ‘m binnenkort zover.”
Vandaar dus de titel ‘WeHelpen Wijkmatcher’!
Sjoerd: “Precies. Als je hulp nodig hebt, laat het me weten via hoogkerk@wehelpen.nl. Ik help je graag.”
Het doen van een goede daad stimuleert het gevoel dat het leven zin heeft en maakt dat we ons verbonden voelen. Een basisbehoefte van iedereen. Onderzoek toont aan dat iemand helpen eenzelfde geluksgevoel oplevert als verdubbeling van je inkomen. Uiteraard gaat dit niet op voor mantelzorgers. Zij kunnen door (te) veel te doen in combinatie met de emotionele druk, overbelast en oververmoeid raken. Wehelpen.nl biedt voor mantelzorgers een handreiking om anderen die hulp willen bieden eenvoudig in te schakelen. Ook voor eenmalige hulp aan cliënten van Horizon blijkt WeHelpen een aanwinst, zo vertelt Annemiek Vandenhove, werkzaam bij Horizon uit Heerlen.
Horizon, onderdeel van Levantogroep, begeleidt vrijwilligers die mensen met een psychiatrische achtergrond helpen. Annemiek Vandenhove, coördinator informele steun, zet sinds april praktische vragen op wehelpen.nl voor haar cliënten. Of helpt mensen hun hulpvraag zo concreet mogelijk op de website te zetten. "Zeker 1x per week is er een goede match. Dat is echt veel! Normaal lukt mij dat hooguit 1 tot 2 x per maand via wijkbladen of een vrijwilligerscentrale. Wehelpen.nl is echt een positieve toevoeging voor mij om hulp te vinden voor anderen", aldus Annemiek.
Laatst sprak ze iemand die een cliënt helpt bij het wegwijs maken op zijn PC en Ipad. Enthousiast vertelde hij: "Hadden we elkaar maar eerder ontmoet. We wonen bij elkaar om de hoek. Het sociale aspect is een welkome aanvulling voor ons allebei, bovenop de hulp die ik kan bieden." En zo koppelde ze ook een alleenstaande vader met twee jongen kinderen aan iemand die een paar keer het gezin naar de kledingbank kon rijden. “Een simpele daad, maar zo waardevol voor het gezin.”, vertelt Annemiek. “Ik zou iedereen willen aansporen eens rond te kijken op wehelpen.nl. Gericht mensen aanschrijven en vragen om hulp is nu zo eenvoudig. En het werk echt prettig en snel!”.
"Ik ben Joyce, 24 jaar en ik woon in Groningen. Mijn geboortestad is Deventer, hier heb ik tot mijn 18e gewoond. Sinds maart 2016 heb ik een lieve hamster, genaamd Macho." Zo omschrijft Joyce zichzelf. Ze heeft een lifestyle blog over leven met Lupus, geluk zoeken en creativiteit: Enjoycelife. En ze zocht een creatief maatje via wehelpen.nl. Dat is gelukt!
Joyce: "Ik vond het echt doodeng! Nieuwe mensen ontmoeten blijft toch een dingetje. Natuurlijk had ik dit bij de revalidatie wel een beetje kunnen 'oefenen', maar toch... Die dagen zat ik ook niet heel goed in mijn vel, waardoor er toch wat paniek ontstond. Gelukkig was het erg gezellig en hebben we over heel veel dingen gekletst. Dat is altijd wat aftasten, want waar heb je het wel of niet over, maar ik denk dat we daar best goed in geslaagd zijn."
Lees haar prachtige verhaal op http://enjoycelife.nl/iemand-ontmoeten-wehelpen-ervaring/`.